Kulinarny trend 2017 roku
Jednym z głównych trendów w kategorii żywności w tym roku jest powrót do łask produktów opartych na składnikach pochodzenia roślinnego. To fenomen ostatnich miesięcy, a zdrowe przepisy z wykorzystaniem tych produktów pojawiają się na blogach kulinarnym jeden za drugim. Skąd ten powrót do korzeni? Polacy nie oczekują już rewolucji na talerzu, bo zgodnie z modą na slow food chcą się odżywiać w sposób możliwie naturalny i prosty. I nie dotyczy to już tylko wegan oraz wegetarian. Moc lnu odkrywają także fani żywności regionalnej, smacznej i tradycyjnej. Mąka Lniana LenVitol® polecana jest jako alternatywa dla tradycyjnej mąki pszennej lub jako dodatek do innych mąk, a więc w polskiej kuchni ma wyjątkowo wiele zastosowań. Jest przy tym źródłem zdrowia w najprostszej postaci, bez zawartości glutenu.
Mąka Lniana LenVitol®
Dawno, dawno temu na polskiej wsi uprawiano len. Jest to roślina niezwykła. Wykorzystywano ją zarówno do wytwarzania tkaniny, jak i w kulinariach. Nasiona lnu stosowano w całości do zup, a mąkę lnianą jako dodatek do tradycyjnych wypieków. Odkryj len na nowo i zobacz, co możesz wyczarować z Mąką lnianą LenVitol® w swojej kuchni.
Pojemność i cena: 500 g – ok. 9 PLN
Skład: Mąka lniana ze zmielonych odtłuszczonych nasion lnu zwyczajnego Linum usitatissimum L. – 100 %.
Pyszne i zdrowe gotowanie!
Mąka Lniana LenVitol®, to idealny produkt do gotowania, smażenia oraz wypieków np. chleba, placków, naleśników i ciastek. Może być spożywana również bez obróbki termicznej jako dodatek do past, jogurtów, owocowych lub warzywnych koktajli. To także składnik polecany dla osób będących na diecie bezglutenowej, ponieważ nasiona lnu naturalnie nie zawierają glutenu. Mąka charakteryzuje się wysoką zawartością białka i błonnika pokarmowego, który jest bardzo ważnym elementem zrównoważonej, zdrowej i skutecznej diety. Doskonała regulacja układu trawiennego to zatem jedna z najkorzystniejszych właściwości lnu. Walory mąki lnianej można by długo wymieniać. Wytwarzana z lnu zwyczajnego w składzie zawiera m.in. wapń, fosfor, żelazo, cynk czy magnez. Produkt charakteryzuje się również niską zawartością sodu i kwasów tłuszczowych nasyconych. Mąka lniana dostępna jest w sprzedaży w dużych sieciach handlowych na półkach ze zdrową żywnością, w sklepach zielarskich, sklepach ze zdrową żywnością oraz w sklepie internetowym Oleofarm24.pl.
Liczysz makroskładniki w swoich posiłkach?
Szklanka mąki lnianej, czyli 110 gramów, zawiera 41,8 g białka, 8,8 g tłuszczy, 4,4 g węglowodanów oraz 37,4 g błonnika. Taka porcja mąki lnianej stanowi 15,55% dziennego zapotrzebowania kalorycznego na diecie 2 000 kcal.
Lniane inspiracje!
Przepis na pyszny chleb z mąką lnianą
Składniki:
• 350 g mąki pszennej
• 150 g mąki lnianej LenVitol®
• 0,5 litr wody
• 2,5 dag drożdży (1 kostki)
• 0,5 łyżeczka cukru
• 4 łyżek płatków owsianych (nie błyskawicznych)
• 1 łyżeczka soli
Dodatki według upodobania np.: ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, rodzynki, żurawinę itd.
Drożdże rozdrobnić i posypać cukrem, dolać trochę wody i rozpuścić. Po rozpuszczeniu dodać płatki owsiane, sól, wodę przegotowaną (letnią!) – rozmieszać i odstawić na 20 min. Następnie dodać mąkę i dodatki (np. siemię lniane, słonecznik, dynię, rodzynki itp.), wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Wyłożyć do foremek i wygładzić powierzchnię dociskając mokrą dłonią. Piec 1,5 h (czasami dłużej zależnie od wyglądu) w temperaturze max 160 stopni.
Lniane inspiracje!
Przepis na lniane pierogi z kapustą i pieczarkami
Składniki na ciasto:
• ok. 2 szklanki mąki lnianej LenVitol®
• szczypta soli
• ok. 1 szklanki wrzącej wody (można dodać mniej i w razie konieczności dodawać wodę, podczas ugniatania ciasta)
• 1 jajko
• łyżka masła
Farsz:
• 6-8 dużych pieczarek
• 200 g kiszonej kapusty
• sól, pieprz do smaku
• masło do smażenia
Mąkę wsypać do miski, dodać sól. Do zagotowanej wody włożyć masło i roztopić, powoli wlewać do mąki mieszając. Dodać jajko i połączyć wszystkie składniki, zagnieść na gładkie ciasto. Wyłożyć na oprószony mąką blat i zagniatać ok 10 minut. Zawinąć w folię i odstawić na ok pół godziny. Ciasto podzielić na mniejsze części i kolejno rozwałkowywać na cienkie placki, obsypując w razie potrzeby mąką. Pieczarki dokładnie umyć i obrać (ściągnąć górną warstwę „skórki” z kapelusza), drobno pokroić. Przesmażyć na maśle, pod koniec smażenia dodać sól i pieprz. Kapustę w razie potrzeby przepłukać wodą (gdyby była zbyt kwaśna), drobno pokroić, włożyć do garna, dodać wodę i przyprawy. Gotować ok. 20 minut, aż kapusta będzie miękka. Kapustę odcedzić, połączyć z pieczarkami. Gdyby farsz był zbyt suchy, można dodać odrobinę roztopionego masła. Wycinać kółka (np. za pomocą szklanki), rozciągnąć je trochę w palcach, następnie na środek nakładać po jednej czubatej łyżeczce farszu. Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi, układać na stolnicy. Jeśli ciasto będzie się za bardzo kleić można brzegi kółek podsypywać mąką. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, do gotującego wrzątku wrzucać pierogi (pierogi podzielić na partie po ok. 10 sztuk dla każdego „wrzutu”) włożyć pierwszą partię pierogów. Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki przez około 2 minuty. Długość gotowania zależy od grubości ciasta. Pierożki można okraszać przesmażoną cebulką i skwarkami.
All rights reserved 2013 - 2024; Deweloper Ads-Center.NET