NEWSLETTER

Jesteś dzinnikarzem? Wybierz firmy z których chcesz
dostawać informacje prasową wprost na własną
skrzynke e-mail.
ZAPISZ SIĘ

WYSZUKAJ

Święto Toruńskiego Piernika 2017 – najlepszy festiwal kulinariów i kultury z piernikiem w roli głównej

2017-08-17 11:22:38

Długi weekend sierpnia w Toruniu bez wątpienia upłynął pod znakiem piernika, który nie bez powodu doczekał się tu swojego dnia. Toruński piernik stał się bowiem bohaterem festiwalu kulinarno-kulturalnego, który w wyjątkowy sposób połączył historię z nowoczesnością przyciągając tłumy mieszkańców Torunia oraz turystów z całej Polski. Tu każdy mógł znaleźć coś dla siebie!

Kulinarna odsłona Święta Toruńskiego Piernika

Największym show Święta Toruńskiego Piernika 2017 były prezentacje kulinarne szefów kuchni znanych z telewizyjnych ekranów, którzy zaproponowali nowe, współczesne wykorzystanie toruńskiego piernika w kulinariach. Na jeden sierpniowy dzień Błonia Nadwiślańskie stały się centrum piernikowych specjałów kulinarnych. We wspaniałej scenerii tłumy odwiedzających z dużym zainteresowaniem oglądały mistrzowskie popisy, których inspiracją i składnikiem były słynne toruńskie pierniki.

Podczas swoich pokazów Pascal Brodnicki dał popis gotowania na najwyższym poziomie i zaprezentował przepis na duszoną wołowinę w sosie piwno-piernikowym oraz chutney z pomidorów i czerwonych owoców z francuskimi tostami z piernika, które zachwyciły publiczność.

Natomiast Malika Szyc-Juchnowicz przygotowała zaskakujące połączenie smaków, a mianowicie pomysł na wiśniowego śledzia w pierniku z piklowanym winogronem i paloną cebulą oraz przydymioną korzenną kaczkę z piernikowym hummusem, fenkułem i sosem z granata. Uczestnicy pokazów mogli nie tylko posmakować każdej z przyrządzonych na ich oczach potraw, ale również poznać tajniki kucharza, który instruował krok po kroku, jak przygotować prezentowane danie.

Sebastian Olma zaskoczył wszystkich przepisem na pierś z kurczaka na pierniku ze słodkim batatem i burakiem. Drugą potrawą, zaprezentowaną podczas pokazu, był krem marchwiowy z piernikowymi grzankami i marakują. 

Dużym zainteresowaniem cieszyła się również strefa gastronomiczna usytuowana na Błoniach Nadwiślańskich, gdzie już od piątku swoje flagowe dania serwowało ponad 30 food trucków przybyłych z całej Europy. W menu oczywiście nie zabrakło piernikowych propozycji. Tuż obok na czas obchodów Święta powstała Aleja Piw Rzemieślniczych, gdzie można było posmakować zimnego, regionalnego piwa. Na miłośników słodkości i kawy czekała kawiarnia „U Mistrza Piernikarskiego”, w której można było skosztować deserów przygotowanych na bazie pierników z Fabryki Cukierniczej Kopernik S.A. Na wielbicieli fitnessu i zumby czekały treningi z najlepszymi polskimi instruktorami.

Moc piernikowych atrakcji dla dzieci z piernikiem w roli głównej

Na najmłodszych czekała rozbudowana strefa edukacyjno-warsztatowa animowana przez Młyn Wiedzy, moc atrakcji w postaci choćby Escape Roomu, profesjonalnej, bezpiecznej ścianki wspinaczkowej, Bubble Soccera, giftbudki, czy specjalnie sprowadzonej, ogromnej karuzeli weneckiej, która wywoła uśmiech na twarzy każdego widza.

W tym czasie również Muzeum Toruńskiego Piernika przy ul. Strumykowej 4, przygotowało wyjątkową atrakcję w postaci możliwości wypieczenia własnych pierników pod okiem Mistrzów Piernikarskich z Fabryki Cukierniczej Kopernik S.A. Przed Muzeum pojawiło się również Piernikowe Laboratorium w formie pokazów i warsztatów piernikarskich oraz Międzynarodowy Plener Artystyczny „Galaktyka Piernika”, w ramach którego powstało piernikowe dzieło przestrzenne z okazji obchodów wpisania toruńskiej Starówki na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.

Święto Piernika Toruńskiego - świętem muzyki

Obok kulinariów, sportowych i artystycznych atrakcji, w programie święta królowały koncerty polskich i zagranicznych gwiazd estrady. Na toruńskich Błonia Nadwiślańskich zabrzmiało szerokie spektrum gatunków muzycznych i dźwięków, od eksperymentalnego hip-hopu reprezentowanego przez formację Fisz Emade Tworzywo, po oryginalne, instrumentalne aranżacje w wykonaniu
My Fellow Sponges.

Piernikowy, kulinarny konkurs „Przepis na Kopernika”, który potrwa do 31 sierpnia!

W ramach Święta Toruńskiego Piernika organizatorzy wydarzenia serdecznie zapraszają wszystkich pasjonatów gotowania i nie tylko, do specjalnego konkursu kulinarnego „Przepis na Kopernika” w ramach którego powstanie pierwsza, piernikowa książka kucharska! Aby wziąć w nim udział wystarczy wykreować danie
z dowolnym piernikiem z oferty Fabryki Cukierniczej Kopernik , udostępnić jego fotografię w mediach społecznościowych
z hashtagiem #przepisnakopernika lub na blogu, a następnie zgłosić do 31 sierpnia br. w jednej z trzech kategorii: deser, wypiek, danie wytrawne. Przepisy 32 nagrodzonych autorów znajdą się w unikatowej książce kucharskiej! Ale to nie wszystko: najbardziej kreatywne receptury zostaną uhonorowane atrakcyjnymi nagrodami takimi jak bon wakacyjny o wartości 5 000 PLN, czy voucher na weekend w Toruniu. Do udziału w konkursie inspirują również swoimi przepisami popularne blogerki kulinarne: White Plate (whiteplate.com) i Make Cooking Easier (makecookingeasier.pl). Bliższe informacje o konkursie są dostępne na stronie www.konkurs.kopernik.com.pl

Wyłącznym sponsorem Święta Toruńskiego Piernika 2017 jest Fabryka Cukiernicza Kopernik S.A., a partnerami Gmina Miasta Toruń oraz Województwo Kujawsko-Pomorskie. Wydarzenie współfinansowane ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2014-2020. Organizatorem Święta Toruńskiego Piernika 2017 jest firma SOS Music.

Patronat medialny nad wydarzeniem objęli: TVP Bydgoszcz, Radio GRA, Kuchnia+, Express Bydgoski, Nowości, NaszeMiasto.pl oraz Gazeta Wyborcza Toruń i wyborcza.pl Toruń.

WSPÓŁPRACUJEMY z:

Zaufali nam: